O projektu Konkurs Kontakt

Primer školskog partnerstva
Kako uspostaviti školska partnerstva

Šta je Školsko partnerstvo?

Školsko partnerstvo predstavlja uspostavljanje saradnje između dve ili više škola u okviru jedne ili više različitih država usmerene na razmenu iskustava i ideja, i povezivanje nastavničkog kadra, sa jedne strane, ili učenika, sa druge strane.

Ovakav vid partnerstva omogućava kako saradnju na nivou obrazovanja, tako i promociju privrednih i kulturnih odlika lokalnih zajednica i država. 

Trajnost

Dugoročno povezivanje škola partnera trebalo bi da nadživi promene u strukturama škole i kratkoročne poteškoće koje se mogu javiti kod partnera.

Zašto Školska partnerstva?

Savremeni način života i veoma brz razvoj komunikacija, nametnuli su potrebu za stalnim usavršavanjem i inovacijama. Uloga današnje škole se ne sastoji samo u kratkoročnom pružanju znanja i veština potrebnih za život, već, pre svega, u podsticanju mladih ljudi ka mobilnošću, otvorenošću  i želje za  neprestanim istraživanjem i sticanjem novih znanja i veština.

Uspostavljanjem saradnje između škola stvaraju se uslovi za profesionalno i lično usavršavanje kako profesora i menadžmenta škole, tako i učenika i učenica.

Veća mobilnost nastavnog kadra omogućava učenje, razmenu iskustava i ideja sa kolegama iz drugih sredina i povezivanje kako bi zajednički mogli da rade na razvoju novih nastavnih metoda i pristupa učenju radi primene u svojim sredinama.

Povećanje mobilnosti mladih-učenika i učenica, kontakt sa novim sredinama, kulturama i nepoznatim ljudima otvara vidike i razbija predrasude. Dobro osmišljen program pruža mladim ljudima priliku da se upoznaju sa sadržajem i načinom rada u školama, ali i sa običajima, navikama, jezikom, načinom života njihovih vršnjaka u inostranstvu.

Prijateljstvo

Vreme provedeno zajedno, što kroz rad na zajedničkim zadacima, što kroz slobodno vreme, rađa nezaboravne trenutke koji su osnova za povezivanje, razmenu ideja i iniciranje novih oblika druženja i saradnje u budućnosti. Prijateljstva i znanja za ceo život.

 

 
O projektu
Konkurs
Školska partnerstva
Galerija
Kontakt
 
 
design by Igor Sergej Sandić www.issstudiodesign.com
Početne strana Evropski pokret u Srbiji